26 sep

Een rentevrije economie, dat is waar het over gaat!

Anthony MigchelsAnthony Migchels (42) is een boom van een kerel. Een intellectueel, een denker, filosoof en
ondernemer. Gedreven, doorspekt met humor en een gulle lach, weet hij als geen ander uit te leggen wat geld is, en hoe we een samenleving kunnen creëren die menselijk en duurzaam is. De sleutel tot werkelijke vernieuwing van de samenleving ligt volgens Migchels in het afschaffen van rente. “Een rentevrije economie, dat is het wat mij betreft waar het de rest van mijn leven over gaat. We hebben het vaak over mensen met een gebrek aan integriteit binnen de financiële wereld. Wat vrijwel niemand benoemt is het gebrek aan integriteit van het financiële systeem zelf. De grote schuldenlast wordt algemeen als het kernprobleem gezien. Onzin, het zijn de gevolgen van rente die onze samenleving doen veranderen in een plek waar alles alleen nog maar om geld lijkt te draaien.”

RENTE
Volgens Migchels realiseren slechts weinig mensen zich de negatieve gevolgen van rente binnen het bancaire systeem. De noodzaak om rente te berekenen is uitgegroeid tot een geloof, een vaststaand dogma, waarover nauwelijks of geen intellectueel debat mogelijk is. Het is eigenlijk not done om erover te spreken. Een rentevrije economie past nu eenmaal niet in het huidige paradigma. Zodra je buiten de bestaande visie op geld en economie stapt, dan word je al snel een buitenbeentje of gek genoemd.

De standaard ingebakken rente heeft ten minste drie
gevolgen:

  1. het bevordert indirect de systematische concurrentie tussen ons, mensen, bedrijven, als participant in het geldsysteem;
  2. voedt voortdurend de noodzaak om eindeloze economische groei, zelfs als de feitelijke levensstandaard gelijk blijft;
  3. het concentreert welvaart door de grote meerderheid te belasten ten gunste van een kleine minderheid.

“Het is geen fabeltje, ook geen linkse propaganda of complotdenken”, zegt Migchels. “Een feit is dat 80 procent van
de wereldbevolking, jij en ik, jaarlijks 10 biljoen euro rente betaalt aan de rijkste 10 procent van de wereld. De rijkste 1 procent heeft meer dan 40 procent van al het wereldvermogen in handen. Wij, de armste 80 procent, bezitten slechts 10 procent van het totale vermogen.”

RENTEVRIJE HYPOTHEEK
“Neem een hypotheek van 200.000 euro. Over een periode van dertig jaar gaan we er mee akkoord om een bedrag van 300.000 euro aan rente te betalen. Niet alleen gewone mensen maar vaak ook de hypotheekadviseurs zelf, denken dat dit een redelijk model is. De bank leent het geld van spaarders uit en kan het zelf niet meer gebruiken. Een rentevergoeding lijkt dan alleszins redelijk. Was het business model van een bank maar zo ethisch.
De inkomsten van 300.000 euro zijn op een hypotheekbedrag van 200.000 euro dat even daarvoor nog niet bestond. Het gaat helemaal niet om het geld van spaarders. Het is juist een kwestie van lucratief boekhouden. Banken leven van rente op rente over uit het niets gecreëerd geld. Rente over digitaal ingevoerde cijfers op een computerscherm.  Ondertussen komt niemand meer rond van zijn geld en hebben we een soort compromis gevonden, omdat de rente op geld natuurlijk ook alle producten en diensten om ons heen duurder maakt. Onderzoek laat zien dat ongeveer 40 procent van alle kosten gerelateerd is aan rente. Of het nu om de supermarkt gaat, medicijnen of het ophalen van ons afval. De echte pijn zit niet in de schuld. Het is het fenomeen rente. Samengestelde interest werkt als een snel vermenigvuldigende kankercel.
“Waar blijft de eerste rentevrije hypotheek in Nederland? Dat zou nog eens echte innovatie zijn. Zweden is ons met de JAK-bank al voorgegaan. Deze bank berekent alleen een fee voor de dienstverlening. In Nederland is zoiets met het afschaffen van provisie al wel georganiseerd voor levenintermediairs. Nu de banken nog.”

Lees het hele stuk hier: op-weg-naar-een-rentevrije-economie

Bron: http://ommekeer-nederland.nl/documents/op-weg-naar-een-rentevrije-economie.pdf