Stap 5: Het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi)

Alle IBi en ABi worden vervangen door een OBi
Iedereen heeft een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi)

Verder naar:  Mogelijke Hindernissen: Het Vreemdelingen Basisinkomen (VBi)

Noot: 

UBI of OBI, wat is het verschil?‎

Basisinkomen is universeel[1] en onvoorwaardelijk als het voldoet aan de vier criteria[2] voor ieder individu, geen toets op inkomen en vermogen, geen plicht tot tegenprestatie en hoog genoeg om van te leven. Het universele en het onvoorwaardelijke betekenen dat het bijna voor iedereen is en dat er bijna geen voorwaarden zijn aan het ontvangen van een basisinkomen, behalve rond nationaliteit en migratie, en mogelijk verschillen in de hoogte van het bedrag afhankelijk van de leeftijd.

De term Onvoorwaardelijk BasisinInkomen (OBI) is veel gebruikt de afgelopen jaren. In de Engelstalige wereld spreken ze vaak over een UBI, Universal Basic Income, te vertalen in Universeel BasisInkomen. Het blijft voor beide uitdrukkingen UBI en OBI dat het streven is een basisinkomen te verstrekken dat voldoet aan de vier criteria.

[2] Universeel betekend:  “alomgeldig, alzijdig, alombruikbaar, gemeenlijk [het laatste woord Middelnederlands].” [Nederlands] algemeen, geldend voor  iedereen https://www.encyclo.nl/begrip/universeel

basisinkomen:

  • voor ieder individu
  • geen toets op inkomen en vermogen
  • geen tegenprestatie
  • hoog genoeg om van te leven