Kalender voor activiteiten rond het Basisinkomen

Heb je een event, dan kun je dat insturen via http://basisinkomen.net/obi/hier-kun-je-een-evenement-insturen/

nov
26
ma
Ons basisinkomen, volgens Rutger Bregman – meetup Utrecht @ Centrale bibliotheek
nov 26 @ 19:00 – 22:00

De discussie over het basisinkomen loopt al jaren, zij kent veel voorstanders, maar ook veel critici. Hoe staan we er nu voor? Gaat het basisinkomen er ooit komen en zo ja, in welke vorm?

In Nederland zette historicus Rutger Bregman, schrijver van ‘Gratis geld voor iedereen’ het onderwerp op de politieke agenda. Een aantal Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Ook wereldwijd lopen er projecten, de ene meer succesvol dan de ander. Want we zien ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet door politici. En de burgers van Zwitserland stemden tegen de invoer van het basisinkomen.

Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Hebben we massaal koudwatervrees? In 2016 maakte VPRO Tegenlicht al een kosten-batenanalyse met de econoom Marcel Canoy. Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Het zou een antwoord kunnen zijn op stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robotrevolutie.

Na een aanvankelijk enthousiaste start met experimenten is de vraag: hoe nu verder? Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om echt werk te maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon, en wil het begrip basisinkomen veranderen in taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor gewone mensen. Zodat het niet meer gezien wordt als een aalmoes van de overheid, maar als een burgerrecht.

Tijdens onze Meetup gaan we met enkele experts en beleidsmakers in gesprek over de waarde van het basisinkomen in de 21e eeuw. Hoe staat het er nu voor? Hoe zien de lopende experimenten eruit en wat zijn daarvan de resultaten? En wat kan de impact zijn van dit radicale idee? Vind je dat het basisinkomen verder geïntroduceerd moet worden in onze maatschappij, en zo ja, hoe? Wil je hierover ook meepraten, kom naar onze Meetup!

Wil je graag meedoen? Klik dan hier om je aan te melden voor deze en/of andere Meetup avonden

Tegenlicht Meet Up Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman @ De Bibliotheek Utrecht,
nov 26 @ 19:00 – 22:00

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht

Regie: Roland Duong

  • 19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
  • 20.00 uur: start van de Meet up
  • 21.30 uur: borrel en napraten

Wilt u graag meedoen? Klik dan hier om aan te melden voor deze en/of andere Meet Up avonden

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

nov
27
di
Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen – Berkel en Rodenrijs @ Bibliotheek Oostland
nov 27 @ 20:00 – 22:00

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht.

Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen – Zwolle @ Club Cele -Rabo Foyer
nov 27 @ 20:00 – 22:00

VPRO Tegenlicht behandelt in de aflevering van 25 november het basisinkomen gaan we het in deze Meet Up hebben over dit onderwerp. ‘Het Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman vijf jaar geleden op de politieke agenda. Veel Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden.’ Naar aanleiding van de uitzending Ons Basisinkomen, gaan we kijken hoe dit nou in Zwolle zit.

Meer informatie over het programma en de gasten volgt spoedig.

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele in de Zwolse theaters terecht voor een VPRO Tegenlicht Meet Up. Club Cele inspireert de stad en is een vertrekpunt om te komen van denken naar doen met elkaar. ‘We willen door middel van onze Tegenlicht Meet Ups het gesprek aangaan met de Zwollenaren en met hen napraten over de dringende onderwerpen die VPRO Tegenlicht aan de kaak stelt.’ Een inhoudelijke avond neerzetten en het publiek hierbij betrekken zijn de twee voornaamste pijlers voor de Zwolse organisatoren.

Club Cele VPRO Tegenlicht Meet Up: Ons basisinkomen vindt plaats op dinsdag 27 november in de Rabo Foyer om 20:30 uur.

Moderator: Gaetana Ferla

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

nov
28
wo
Tegenlicht Meetup: Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman – Den Haag @ Pakhuis de Règâh
nov 28 @ 19:00 – 22:00

Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op het maatschappelijk netvlies. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om onze maatschappij toekomstbestendig te maken. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor deze ingrijpende verandering? Moeten we eerder spreken over ‘durfkapitaal voor de burger’ of ‘burgerschapsdividend’?
Hoe krijgen we het van de grond?

Programma Tegenlicht Meetup Den Haag

  • 19:00 uur  Terugkijken van Tegenlicht uitzending voor wie wil
  • 20:00 uur  Start interactieve Tegenlicht Meetup in Den Haag
  • 21:00 uur   Kleine pauze
  • 21:00 uur   Tweede helft
  • 22:00 uur   Einde programma en gezellig borrelen en nababbelen

https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.denhaag/

Over de Tegenlicht Meetups in Den Haag
De woensdag na de uitzending van VPRO Tegenlicht op zondag praten we bij Pakhuis de Règâh in de Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag, aan de hand van fragmenten, samen binnen het thema na over de documentaire.

VPRO Tegenlicht Meet Up 142 Ons Basisinkomen @ Pakhuis de Zwijger
nov 28 @ 20:00 – 22:00

©Photo by Christian Dubovan on UnsplashBasisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op de politieke agenda. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten, de ene meer succesvol dan de ander. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet door politici en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen? Hebben we massaal koudwatervrees? Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Italië lijkt nu ook als eerste land daadwerkelijk een basisinkomen in te voeren. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor de invoer van het basisinkomen en hoe krijgen we het van de grond?

https://dezwijger.nl/programma/ons-basisinkomen

dec
6
do
Raadsbijeenkomst over regelluwe bijstand en basisinkomen – Assen @ Raadszaal Stadhuis Assen
dec 6 @ 19:00 – 21:00

Donderdag 6 december houdt Alexander de Roo, voorzitter van de Vereniging Basisinkomen,
een voordracht over basisinkomen en regelluwe bijstand, tijdens de raadsbijeenkomst van de
gemeente Assen.

Basisinkomen kan een oplossing bieden voor een groeiend aantal negatieve bijwerkingen van het
huidige sociale stelsel, zoals armoedeval, verregaande controles, complexiteit en daarmee kans
op fouten, en verstarring van de arbeidsmarkt bij een juist grotere noodzaak van flexibiliteit.
Velen, onder wie economen, sociologen etc. denken al na over de effecten van een
basisinkomen op onze maatschappij, welke vorm ervan het beste zou zijn en hoe het (geleidelijk)
ingevoerd zou kunnen worden.

Er wordt ook iemand uitgenodigd om daartegenover zijn/haar bezwaren tegen basisinkomen toe
te lichten. Daarna en tussendoor komen vragen en suggesties van raadsleden en bezoekers aan
bod.

Alexander de Roo, voormalig voorzitter van de Waddenvereniging, nu voorzitter van de
Vereniging Basisinkomen, was in 1986 mede oprichter van Basic Income European Network (nu
het Basic Income Earth Network) en van GroenLinks in 1989; tussen 1999 en 2004 de meest
geciteerde Europarlementariër.

Het basisinkomen staat nu wijd verbreid op de politieke agenda. Niet alleen in Nederland, maar
ook in Finland, in Zwitserland, in Ierland, in India, in Namibië, in Canada, in Brazilië …

Wat kan de gemeente Assen met de ideeën, die samenhangen met basisinkomen? Raadsleden
en iedereen, die hier interesse voor heeft, kan daar op 6 december met elkaar over brainstormen.

Wat: openbare raadsvergadering; iedereen is welkom
Waar: Raadszaal Stadhuis Assen
Datum: donderdag 6 december
Tijd: avond; precieze tijd volgt nog
Toegang: gratis
Opgeven: niet verplicht, wel gewenst: basisteam.assen@gmail.com

https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.assen

dec
12
wo
Lisa Westerveld over basisinkomen – Roermond @ De Graasj
dec 12 @ 19:30 – 22:00

GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld komt op 12 december naar Limburg om te praten over het basisinkomen! Want hoe werkt dit principe van ‘gratis geld’ nu eigenlijk? Worden mensen hier niet lui van? En hoe haalbaar is dit idee?

Wil jij meer horen over de mogelijkheden van een basisinkomen?  Of wil je gewoon een Tweede Kamerlid het hemd van het lijf vragen?  Kom dan op 12 december naar ‘Lisa Westerveld: Basisinkomen’!

 

https://www.facebook.com/groups/groenlinks.basisinkomen

dec
18
di
Tegenlicht meetup Ons Basisinkomen – Arnhem @ DAZO
dec 18 @ 19:00 – 21:30

Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Nieuw! Tijdens de Tegenlicht meetup Alexander de Roo (voorzitter van de Vereniging Basisinkomen en Europarlementariër) ons alles vertellen over de actuele stand van zaken rondom het basisinkomen.

Over de hele wereld wordt het basisinkomen gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Maar ondanks alle voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren.

Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij noemt het liever een burgerrecht.

Klik hier voor meer informatie en de uitzending: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/ons-basisinkomen-volgens-rutger-bregman.html

‘VPRO Tegenlicht’ zijn documentaires waarin nieuwe ideeën en trends in de politiek, maatschappij en wetenschap aan bod komen. Deze documentaires zetten je aan het denken over onze wereld, over de keuzes die we maken en voor ons gemaakt zijn, en over wie wij zelf zijn.

Geïnitieerd vanuit ‘Hemelsbreed’ en in samenwerking met de VPRO komt een groepje Arnhemmers elke maand bij elkaar. Tijdens deze meetup’s kijken we de uitzending terug en gaan we hierover met elkaar in gesprek. Schuif gerust aan.

Praat vast mee: https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.arnhem/

jan
19
za
FNV themabijeenkomst Basisinkomen – Wijchen (Gld) @ Het jeugdhuis Wijchen
jan 19 @ 10:00 – 13:00

Als FNV staan we voor fatsoenlijk werk, eerlijke arbeidsverhoudingen en terugdringing van ongelijkheid. Door de crisis en de race naar beneden is de ongelijkheid tussen arm en rijk toegenomen. FNV wil werk en inkomen eerlijker verdelen, en een basisinkomen kan daar een bijdrage aan leveren.

Werk verdwijnt door automatisering en robotisering en daar komt niet altijd (evenveel) werk voor in de plaats.
FNV wil werk en inkomen eerlijker verdelen, en een basisinkomen kan daar een bijdrage aan leveren. Wij gaan, vanuit een positieve grondhouding, kijken welke factoren hier op van invloed zijn en hoe een basisinkomen voor iedereen gefinancierd kan worden. We kijken naar alle gevolgen en wat dit betekent voor het welzijn van alle burgers. We kijken ook naar eventuele bezwaren, en hoe die ondervangen kunnen worden.

Standpunt bepalen
De FNV wil dus de komende periode de mogelijkheden van een basisinkomen onderzoeken om hier vervolgens een beleidsstandpunt op te formuleren. Hiervoor gaan we met zowel onze leden als wetenschappers in gesprek. Doel is een uitgewerkt beleidsvoorstel te bespreken tijdens ons congres in 2021. Wil jij hier een bijdrage aan leveren?

Kom met ons meepraten en meedenken. Jouw mening telt mee!

Spreker : Willem Banning (bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden)
We zien je graag op 19 januari a.s.! Kom ook en meld je aan op lokaal.wijchen@vereniging.fnv.nl.