26 sep

Duurzame en eerlijke economie zonder rente

stroVoor veel moslims is het renteverbod uit de koran nog belangrijk. Zij willen geen rente over hun spaargeld ontvangen en ook geen lening met rente afsluiten.
Kan rentevrije economie in Nederland? STRO onderzocht met partnerorganisatie Bedrijfskundige Moslims de mogelijkheden. Samenwerking van bedrijven en hun klanten binnen rentevrije netwerken biedt perspectief.

Rente als woeker
Rentevrije economie staat centraal in het STRO gedachtegoed. STRO (voorheen Strohalm) maakt daarmee deel uit van een oude traditie. Mozes en Jezus wezen al op de kwalijke gevolgen van rente. En ook in de koran is er het verbod op ‘riba’ of woeker: de rijken verdienen geld met geld en de armen betalen daarvoor.

Aankopen en investeren zonder rente
Als een winkel inkoopt, loopt de betaling aan de leverancier via de bank. Zeker bij grotere aankopen of investeringen betekent dat rente betalen.
Dat gaat anders in een bedrijvennetwerk zoals dat STRO en Bedrijfskundige Moslims voor ogen staat. Bedrijven handelen onderlinge transacties af met eigen administratieve eenheden. Er komt geen bank aan te pas. En daarmee ook geen rentebetalingen (Zie C3)

Klanten spelen een zeer belangrijke rol
Klanten kunnen ook lid worden. En dat levert voordeel op. De bedrijven sparen immers geld uit door renteloze transacties en kunnen klanten dan ook korting geven.
De klanten brengen via aankopen Euro’s het netwerk binnen. Zo bouwt het netwerk kapitaal op. Dit kapitaal vormt een basis waarmee zowel de bedrijven als de klanten een rentevrije lening kunnen afsluiten.

Toekomstmogelijkheden
Iedereen kan meedoen: moslims en niet-moslims. In de toekomst zullen rentevrije leningen en misschien ook hypotheken mogelijk zijn voor zowel bedrijven als klanten. Voor meer informatie, kunt u contact met hen opnemen.

STRO organiseerde 19 november 2004 een symposium over islamitische economie. Zie conferentieverslag 

Bron: http://www.eurostaete.eu/geld/htm/moslims-rentevrije-economie.htm